MILK

MILK Milkstout

Januari 2016 zijn wij, na een verbouwing van vier maanden, van start gegaan met de productie van onze bieren in de voormalige Hollandia Melkfabriek. Nu we een jaar lang produceren op deze lokatie brengen we een ode aan deze historische plek met de lancering van MILK, onze milkstout. 

In 1890 vestigde de Hollandia Melkfabriek zich in Purmerend met als doel Amsterdam te voorzien in haar melkbehoefte. De arbeid die dit met zich mee bracht heeft een grote bijdrage geleverd aan de groei en industrialisatie van de stad Purmerend. Ook gedurende de tweede wereld oorlog is dit een prominente plek geweest.
 
Op 15 december 1944 werden op deze plek drie gevangenen uit de Weteringsschansgevangenis in Amsterdam gefusilleerd. Reden was de diefstal van 9900 kilo suiker die voor de Duitsers bestemd was, door leden van de Binnenlandse Strijdkrachten uit de melkfabriek Hollandia.

 

BIER DETAILS

Zwart geroosterde granen en mouten domineren in de smaak van dit bier. De toegevoegde lactose geeft een zoet karakter welke perfect combineert met de koffie/espresso smaken uit de gebrande mouten. Een zeer zachte en volle milk stout met een prachtig verhaal. 

EBC 145
IBU 30
VOL% ALC. 5

MOUT: Pale Ale, Ger. Gerst, Cara 120, Munich, Choco, Haver
HOP: Magnum, E.K. Golding
GIST: US-05
TOEVOEGINGEN: Lactose

Het liep tegen de winter en de Duitsers hadden honderd balen suiker voor eigen gebruik opgeslagen in de melkfabriek. Het lukte het verzet de suiker weg te halen met behulp van de portier. De Duitsers namen vervolgens wraak. Ze lieten drie mannen uit de gevangenis aan de Weteringsschans in Amsterdam halen die vastzaten wegens verzetsdaden en zij werden tegen de gevel van de fabriek geliquideerd. 

Met MILK brengen wij een ode aan de geschiedenis van het prachtige fabriekspand waar tegenwoordig onze brouwerij in is gevestigd.